De Snoek

Door Lilian Joosen op 30 maart 2022

De Snoek is het carnavalssymbool voor de dorpen Hoogerheide en Woensdrecht en draagt op zijn rug twee kinderen, die de twee dorpen voorstellen. De snoek is ontworpen door Hoogerheidenaar Hein Vree. In 1985 was het laatste jaar van prins Frans den eerste. In dit jaar werd het symbool aan de vijver van het gemeentehuis geplaatst.

De legende van Wjeeldrecht (Hoogerheide en Woensdrecht)

Vroeger lag er bij Woensdrecht een groot moerasgebied dat “de Wjeel” genoemd werd. Op een dag reed er een koets met 4 paarden vanuit Antwerpen richting Rotterdam. Bij de afspanning (dit was een rust- en voederplaats voor paarden) van Woensdrecht zijn de paarden en de koets in de Wjeel terecht gekomen en verdronken. Er is nooit meer iets van teruggevonden, tot op zekere dag een snoek kwam opduiken met het gareel van een de paarden achter zijn kop. Zo werd het aan de kinderen verteld.

De dorpen Hoogerheide en Woensdrecht zijn dus vernoemd naar een moerasgebied en worden “Wjeeldrecht” genoemd. De grenzen lopen van schaliehoef tot Calfven en ut slikgat tot Akkerven.

Motie ‘Vaste plaats De Snoek’

De PvdA heeft op 30 november 2021 tijdens de opinieraad Ruimte  de ‘Motie vaste plaats De Snoek’ mee ingediend. Lilian Joosen was hiervoor de woordvoerder en heeft met Ludo Bolders afgestemd om het water ‘de Wjeel’ symbolisch toe te voegen in het beeld. AKT heeft dit opgepakt naar de ontwerper.

2021-12-16 Motie vaste plaats De Snoek.docx

 

Lilian Joosen

Lilian Joosen

Geboren in Ossendrecht, opgegroeid in Woensdrecht en nu woonachtig in Hoogerheide. Met enorm veel respect en trots kijk ik terug op de liefdevolle zorg die mijn ouders voor ons hadden. Mijn Pa heeft me de liefde voor de natuur bijgebracht en al op vroege leeftijd heb ik hem geholpen in de tuin en met de

Meer over Lilian Joosen